El crim polític del 15 d’octubre de 1940

ALBA CABRERA en representació l’equip de BCN Memòria Històrica

lluiscompanys.jpg

Cada any té el seu 15 d’octubre i cada any des de 1940 cal rememorar que aquest dia fa ara 76 anys van assasinar a un dels majors exponents del catalanisme i figura representativa de la llibertat, igualtat i cultura per la que tants anys porta lluitant el poble català: el nostre il·lustre president, Lluís Companys.

Com cada any, l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya i el Memorial Democràtic han celebrat un acte d’homenatge als republicans que van ser executats pel règim franquista per raons polítiques i ideològiques, i als que van ser empresonats i/o van patir represàlies a causa del seu compromís amb la lluita per les llibertats al Fossar de la Pedrera de Montjuïc. Aquesta data, que coincideix sempre amb el festiu més proper a l’afusellament de Lluís Companys, ha estat aprofitada per aquestes dues institucions per recordar també la figura del president català.

A més, aquest any es compleixen 80 anys de l’inici de la Guerra Civil i es van programar dues visites guiades al mateix cementiri, les quals finalitzaren al mateix Fossar de la Pedrera.

Des de BCN MEMÒRIA HISTÒRICA volem recordar la figura de Lluís Companys, no només perquè va ser el president de l’Estat Català de 1934, sinó per el que va significar el seu llegat. A ell el van matar, però la memòria només la pot matar l’oblit. Per això, volem fer que cada any, el seu record continuï latent per a la societat catalana.

 


2 thoughts on “El crim polític del 15 d’octubre de 1940

  1. No és correcte la frase “va ser el president de la primera i fins ara única república catalana”. Companys va proclamar l’Estat Català el 1934, no la República. Qui va proclamar la República Catalana va ser Francesc Macià el 1931.
    D’altra banda, la primera vegada que es va proclamar la República Catalana va ser molt abans: el 1641 amb el president de la Generalitat Pau Claris.

    Un aclariment constructiu 😉

    M'agrada

Deixa un comentari