Trencar El Silenci per fer visible allò que es va robar

ALBA CABRERA

El passat dimecres dia 20 de setembre va tenir lloc la presentació del  llibre de memòries <<Trencar el Silenci>> a la Seu del Memorial DemocràticMemorial Democràtic a Barcelona. A més, anteriorment, el llibre ha estat presentat al MUME el passat mes d’abril.

20161021_trencarsilenci_12
Al finalitzar la presentació, els assistents de l’acte van poder participar  d’una roda de preguntes i comentaris. NÚRIA FARRÚS, MEMORIAL DEMOCRÀTIC.

Aquest llibre és un recull dels records de les famílies, dels parents desapareguts, exiliats, o bé d’aquells records amagats que anaven sortint en les converses de les trobades familiars o durant els silencis sobre el que va passar durant la Guerra Civil Espanyola. Una lliçó d’humilitat que vol escorcollar el passat per superar la por de recordar històries que tants anys van ser engolides pel silenci i el temor. A més, la publicació d’aquesta obra ha estat recolzada per la Fundació Apip-Acam i publicada per l’editorial d’Hacer, pertanyent a aquesta organització.

En Plàcid Planes, nou president del Memorial Democràtic escollit enguany va descriure aquest relat com una “història de reporterisme”, basant-se en la seva experiència com a reporter de guerra internacional. “Els protagonistes s’expliquen com si responguessin a un reporter, demostrant que lo extraordinari ve de lo ordinari, doncs no hi ha memòria sense veritat ni veritat sense persones”.

A l’acte hi va assistir la Carme Vallès com a autora del llibre en representació a la autoria col·lectiva dels diversos membres de cada família que han explicat dins aquesta obra les seves memòries. Per a l’autora, el llibre és “un homenatge a tots aquells que ja no hi són i una manera de fer que les anècdotes familiar durant les guerres del segle XX no quedessin en l’oblit”, ja que és el conjunt de petites memòries el que fa la història.

El pròleg del llibre ha estat escrit per en Josep Puy, un historiador terrassenc que en la presentació va emfatitzar la importància de l’emotivitat i el rigor d’aquesta obra alhora de relatar les diferents memòries. L’historiador també va defensar que el projecte de reconstrucció del nostre passat ha de ser integrador, respectant tant a qui ha tingut valor per trencar el silenci com a qui no ho ha fet.

En Josep Serrallonga, historiador i catedràtic investigador i docent de la UAB, va ser convidat a l’acte per fer entendre la importància de la publicació de llibres com aquests en el panorama polític actual d’una Europa suposadament “modèlica” on s’han pluralitzat els conflictes bèl·lics i s’han multiplicat com fins mai abans les famílies desplaçades. En Josep va descriure el llibre com “una eina per explicar coses útils del passat per a la societat actual i continuar estudiant la llibertat de la República Espanyola que mai ha retornat”.

20161021_trencarsilenci_02
D’esquerra a dreta en Plàcid Planes, la Carme Vallès, en Josep Serrallonga i en Josep Puy. NÚRIA FARRÚS, MEMORIAL DEMOCRÀTIC

Com bé s’ha remarcat en aquesta presentació, els records són l’única vida que ens queda després de la vida, la veu dels qui un dia i van ser però ja no hi són, i hem de ser valents i arriscar-nos a saber la veritat del que va passar per poder conèixer el que ens queda dels altres i fer que el seu record perduri en el temps.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’ACTE…

http://fundacioapipacam.org/blog/?id=e486529k

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s