L’evocació de les runes d’un passat no oblidat en fotografies

ALBA CABRERA

L’Arxiu Fotogràfic de Barcelona presenta l’exposició “Huellas” del fotograf Humberto Rivas. Una presentació de 53 fotografies realitzades entre 1995 i 2005 que pretenen desplegar la memòria callada.

Imatges de la sala on es troba l’exposició. ALBA CABRERA

El fotògraf argentí era conegut pel seu treball com a retratista. Rivas va retratar personalitats de Catalunya com Joan Miró, Josep Tarradellas, Frederica Montseny, J. V. Foix, Salvador Espriu, Joan Brossa o Antoni Tàpies, entre d’altres. Aquest va ser un dels motius pels quals Rivas va generar interès entre els joves fotògrafs catalans i d’arreu del món del seu temps.

A finals del 2009 i poc abans de la seva mort, el fotògraf argentí va ingressar aquest conjunt fotogràfic a l’Arxiu. Una col•lecció de fotografies de gran format i de còpies úniques que tracten de plasmar la petjada que el temps transcorregut des de la Guerra Civil ha deixat en el rostre de les persones que la van viure i en els murs on aquests individus es van refugiar o que van ser còmplices involuntaris de massacres fraternals.

Quan Rivas va arribar a Barcelona el 1976 fugint del terrorisme d’Estat del seu país després del cop d’Estat de Videla, es va trobar en un territori on aquest mateix fenomen polític havia deixat una gran marca social que perdurava i perdura en el temps 40 anys més tard.
Aquest fet va fer créixer dins el fotògraf una inquietud per fer veure aquesta realitat amb uns altres ulls des de la fotografia, per fer parlar a una memòria callada durant tant de temps. Per això, Rivas dedicaria 10 anys de la seva carrera a fotografiar els records marcats en les parets i en la pell dels supervivents d’una guerra i posterior dictadura que ha marcat la història espanyola tal com avui s’entén.

20161221_121625
Alguns dels retrats fotogràfics que va fer Rivas i que afegiria a la exposició. ALBA CABRERA

Barcelona, Corbera d’Ebre, Figueres, Lleida o Belchite i també la Filo, la Montserrat o en Toni són els escenaris i les cares del què encara queda després del sofriment que genera un conflicte del qual encara queden moltes incògnites per descobrir i molta justícia que aplicar. Les fotografies de Rives volen ser un testimoni antibèl•lic i una denúncia general contra la violència.

20161221_121536
Fotografies de l’exposició de Corbera d’Ebre i Belchite. ALBA CABRERA

L’equip de BCN MEMÒRIA HISTÒRICA ha volgut deixar també la seva petllada sobre aquesta exposició:

20161221_123726
Declaració de l’equip al llibre de records de l’exposició. ALBA CABRERA

La filòsofa Nelly Schnaith comentà l’estreta relació entre la fotografia i la mort en referència a aquesta obra de Rivas. “Les fotos d’aquesta mostra el tema de la qual és la pròpia mort produeixen, estranyament, l’efecte contrari:donen vida al mort.
L’exposició encara està disponible a l’Arxiu fins al 8 d’abril de 2017.

Si voleu saber-ne més sobre Humberto Rivas… http://www.rtve.es/alacarta/videos/creadores/aventura-del-saber-serie-documental-creadores-humberto-rivas/2546076/

 

 


One thought on “L’evocació de les runes d’un passat no oblidat en fotografies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s