L’Associació Pòlio PostPòlio Catalunya estableix la seva seu a Sant Andreu del Palomar

ALBA CABRERA, informació extreta d’un article per al De Cap a Peus Sant Andreu

El proper dia 24 d’octubre es commemora el Dia Internacional de la Poliomielitis, una malaltia silenciada durant molts anys però que forma part del nostre present. L’Associació Pòlio PostPòlio de Catalunya vol expansionar-se pel territori i ha començat per establir la seva seu a Sant Andreu del Palomar, on demà hi faran un acte de benvinguda.

poliopostpolio

Aquesta malaltia prové d’un virus que quan t’infecta afecta a les teves extremitats i que continua atrofiant-les de per vida. La Poliomieltis va afectar a moltes persones a Espanya durant el Franquisme. Una malaltia desestimada pel Ministeri de Salut franquista durant vuit anys que va deixar 1.790 morts i 13.617 afectats, fins que a 1976 es va poder erradicar amb una vacuna.

El problema és que tothom que van aconseguir sobreviure a aquest virus avui són persones adultes. Adults amb problemes reumàtics que tenen reconeguda de manera legal la seva discapacitat causada per aquesta anomalia però de manera insuficient.

Des de Polio PostPolio es vol fer visible una manca d’implicació i ajudes insuficients tant del govern del moment com de l’actual en una negligència que  es va cometre fa 50 anys i que encara avui té conseqüències clíniques sobre aquells qui l’han patit.


2 thoughts on “L’Associació Pòlio PostPòlio Catalunya estableix la seva seu a Sant Andreu del Palomar

 1. Estimada Alba Cabrera, des de APPCAT, estem molt agraïts per la vostra ajuda per fer difusió dels problemes que ens afecten, a la vegada, que ens sentim gratament satisfets, que el col·lectiu de les persones afectades per la polio, hagi estat tingut amb compte, com a integrants de la memòria històrica.

  Referent al escrit que publiques, ens agradaria fer-hi algunes puntualitzacions. La ubicació de la seu de APPCAT a can Portabella de Sant Andreu, es un fet recent, i del que ens sentim molt agraïts i satisfets, per totes les facilitats que ens han estat dispensades, però la nostra entitat, ja compta amb mes de deu anys de existència.

  La poliomielitis, no paralitza tot el cos, aquesta pot afectar tant la part vulvar, com a les extremitats, i també pot ser asimptomàtica.

  Es cert que el Govern d’Espanya, va desestimar la epidèmia a la que aquest país estava sotmesa, es pot considerar com una desestimació o una desídia, però lo que realment es va cometre es una NEGLIGENCIA que va costar la vida molts infants, i que milers d’ells quedessin discapacitats de per vida.

  A Espanya, el primer pla de vacunació es va establir al novembre de 1963, al any 1976, les vacunes ja havien donat els seus resultats, i els alguns dels casos de polio que encara es produïen, eren ocasionats per les pròpies vacunes.

  Les persones afectades per la poliomielitis, i posteriorment per la post-polio, poden patir de problemes reumàtics com la resta de mortals, però no, com a conseqüència de la polio ni del SPP.

  I per acabar, tant sols dir-te, que ja ens agradaria a tots nosaltres, que les nostres discapacitats fossin reconegudes d’una forma justa i legal.

  Juli Sellés, vicepresident de APPCAT

  M'agrada

  1. Ja hem fet el canvis pertinents però aquest article no tracta d’aprofunditzar, només introduir, posat que les dades que teniem per redactar-lo no eren tampoc masse i es volien sintetizar. Sortirà també al numero de novembre de la revista Cap A Peus Sant Andreu on jo sóc una de les coordinadores. Gràcies!

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s