“Abans de morir m’agradaria saber qui va fer matar els meus germans”

PAULA MATEO.

En Joan Galià Álvarez va néixer el 1929 a Mora d’Ebre. Quan va esclatar la Guerra Civil era un nen de 7 anys que, com molta gent d’aquesta època, va viure la por, la inseguretat i els horrors de la guerra. El 18 de novembre de 1939 els seus tres germans van ser afusellats al Turó de l’Oliva, a Tarragona, víctimes de la repressió franquista. En Joan, amb 87 anys, ho recorda tot i ens explica el drama viscut per la seva família perquè ni ell ni ningú oblida.

joan 

Com recordes l’esclat de la Guerra Civil?

La guerra va començar quan jo tenia 7 anys. A casa érem mon pare, ma mare, tres germans, dues germanes i jo. En aquella època tots treballaven. Vivíem molt bé. Portàvem les terres d’un mas, així que alguns eren a casa i altres treballaven de jornalers. Jo era el més petit de casa. Va estellar la guerra i dos dels meus germans van dir: pare, tregui la mula del pou perquè ha estellat una guerra i no sabem què passarà.

 Aleshores, què va passar?

Als meus germans els van fer allistar. Els dos més joves els van obligar a fer guàrdies pel poble, però el meu germà gran no hi va voler anar. Un temps més tard, el poble de la Fatarella es va sublevar contra la col·lectivització de les terres però resulta que els meus germans no hi van anar pas allà. Això sí, quan els van cridar per quintes tots tres hi van anar.

On van ser destinats els seus germans?

Un d’ells, el més petit, en Ramon, va estar a l’entrada de Belxite, on el van fer sergent. Després, va anar a l’entrada de Terol i finalment va anar a l’acadèmia militar i va arribar a ser tinent. L’altre, el mitjà, en Daniel, va estar al front de València i, per últim, el més gran de tots, en Josep, va anar a Terol.

Mentrestant, la resta de la família què feien?

Durant un temps van evacuar el poble. Naltrus vam marxar a viure a Reus perquè hi teníem família. Quan es va acabar la guerra vam tornar a venir a Mora, com si res hagués passat. Al cap de 15 o 20 dies es van presentar els meus germans.

Què va passar quan van arribar?

Els meus germans, quan van arribar, ens van dir que havien rebut una ordre on deia que qui no tingués les mans brutes de sang podia marxar a casa tranquil·lament. Així que quan van arribar, es van presentar a l’ajuntament del poble i no hi va haver cap problema.

Com que havien vingut els meus germans, mons pares van agafar més terres per a treballar. Van agafar les terres de casa Nogués i els meus germans van posar-se a treballar com abans. El gran, però, no va poder tornar a la pastisseria, així que es va quedar treballant a casa.

Quan va arribar la denúncia?

Al cap de 2 mesos. Va venir l’alguatzil a casa una nit i va dir que per ordre del senyor alcalde, s’havien de presentar els tres nois per fer-los unes preguntes. Els meus germans van anar a l’ajuntament i ja no van tornar més a casa. Els van tancar i al cap de tres dies van traslladar-los a Falset. Allà, naltrus els podíem anar a veure cada setmana. Estaven al castell treballant de paletes i transportant aigua.

I no hi havia cap problema per anar a visitar-los?

Bueno, de vegades. És que per sortir del poble havies de portar un “salvaconducto” i me’n recordo que un dia que volíem anar a veure’ls, vam anar a l’ajuntament a demanar-lo i ens van dir que no calia per anar a Falset. Aleshores quan vam arribar allà, la guàrdia civil ens va parar, ens van demanar el “salvaconducto” i com que no el portàvem ens van dir que érem rojos i al meu pare ja l’anaven a emmanillar. Vam començar tots a plorar i un guàrdia civil que hi havia per allà ens va deixar anar i vam tornar a casa.

Llavors què va passar amb els seus germans?

Al cap de dos mesos, als meus germans els van enviar a Tarragona, a la presó de Pilats. Al judici van dir que els tres germans havien anat a la Fatarella i que havien matat gent, però els meus germans no havien estat allí. El 18 de novembre els van afusellar a tots tres a les sis i mitja del matí, a la Muntanya de l’Oliva.

Segueixen a la fossa comuna, imagino.

Sí, els van posar en una fossa comuna de qualsevol manera. Fa uns anys un grup de gent va demanar al govern posar-hi un monument amb els noms de tots els afusellats però no en van fer cas. Així que no va ser fins que va governar el PSC a Tarragona que ho van fer.

Sap qui va ser el que va denunciar els seus germans?

Del judici de Tarragona els meus germans ja ens van dir més o menys qui eren els que havien denunciat, però oficialment no ho sabem. Abans de morir m’agradaria saber qui va fer matar els meus germans.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s