El Museu de l’Hospitalet inaugura “Com es fa una ciutat?: 150 de planificació urbanística a l’Hospitalet”

ALBA CABRERA.

El passat dijous dia 7 de juliol es va inaugurar al Museu de l’Hospitalet del Llobregat una exposició que vol donar a conèixer el desenvolupament urbanístic de la seva ciutat per entendre per què l’Hospitalet és tal i com la coneixem avui dia i el significat del nom dels seus carrers.

L’exhibició ha sorgit fruït de la col·laboració de diverses entitats hospitalenques que creuen en la importància de la divulgació del coneixement urbanístic sobre la creació de la segona ciutat més poblada de tota Catalunya i en impulsar el debat urbanístic perquè els ciutadans hi participin més activament.

Les institucions que han participat d’aquest projecte a més de l’Ajuntament de l’Hospitalet han sigut el Centre d’Estudis de l’Hospitalet, l’Agència de Desenvolupament Urbanístic de l’Hospitalet, l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet i el Museu mateix. Per això, l’acte d’inaguració va se presentat per en Jaume Graell, primer tinent d’alcalde de la ciutat i regidor de cultura, en Manuel Dominguez, director del Centre d’Estudis i comissari de la mostra i en Josep Maria Solias, un dels agents del museu.

DSC06381
D’esquerra a dreta en Manuel Dominguez, en Jaume Graell i en Josep Maria Solias. ALBA CABRERA

A més de ser divulgatiu, el contingut d’aquesta mostra pretén funcionar com a agitador cultural aportant també contingut crític amb la mala gestió dels òrgans polítics d’algunes etapes en qüestions urbanístiques.

 

L’exposició estarà disponible fins al 18 de setembre i l’entrada és gratuïta.

DSC06387
Aspecte de les barraques hospitalenques típiques de l’época franquista per la no-planificació urbanística. ALBA CABRERA

La planificació urbanística a l’Hospitalet de 1925 a 1975

En la dècada dels anys 20 hi va haver un intens debat urbanístic a causa de que les afores de la ciutat de Barcelona s’estaven convertint en barricades per l’auge demogràfic incessant i la falta de planificació. A l’Hospitalet els germans arquitectes Puig-Gairal van tenir un paper essencial en la reconstrucció de la ciutat hospitalenca més enllà d’una organització de barraques, ideant el seu pla urbanístic al 1926.

La concepció de distribució urbanística d’aquests arquitectes era afí al noucentisme, corrent estètic dominant en l’arquitectura d’aquella època. El disseny volia configurar una ciutat-jardí que havien d’acollir casetes unifamiliars. Però, amb la fallida de la II República i l’esclat de la Guerra Civil, només una mínima part del projecte es va poder materialitzar.

Durant la dècada dels 40, l’ajuntament hospitalenc sota domini franquista va tenir una política urbanística pràcticament inexistent, limitant-se a acollir promocions d’habitatges públics i revifant l’urbanisme informal i desorganitzat que s’havia volgut evitar 20 anys enrere.

DSC06385
Dibuix de l’aspecte dels Bloques del Caudillo, un dels dos únics blocs de vivendes de protecció oficial que es van fer durant el franquisme a l’Hospitalet. ALBA CABRERA

El 1953 es va inventar el Pla Comarcal per intentar posar ordre al gran creixement demogràfic de l’Area Metropolitana de Barcelona. Aquest pla confirmava l’Hospitalet com a municipi independent totalment urbanitzat per acollir indústria i població immigrant. Però, per assolir-ho, es van crear i revisar decenes de Plans Parcials per enriquir les empreses constructores a costa de la qualitat de vida dels habitants.

Llavors, en contra d’aquestes pràctiques que agarberaven als hospitalencs en barris de barraques, va néixer l’urbanisme popular de la mà de l’Associació de Veïns de l’Hospitalet, que van aconseguir finalment impugnar els plans i proposar-ne alternatives durant els anys 60 i 70.

DSC06391
Diferents reivindicacions de l’Associació de Veïns de l’Hospitalet per combatir la manca de planificació urbanística. ALBA CABRERA

Amb la vinguda de la Democràcia a Espanya, al 1976 es va configurar el Pla General Metropolità que va revisar el conjunt dels Plans Parcials del moment, acceptant part de les reivindicacions populars per les que s’havien lluitat durant tot el Franquisme i fins aleshores.

PER A MÉS INFORMACIÓ SOBRE L’EXPOSICIÓ I L’ACTE…

http://www.museul-h.cat/detallActe.aspx?1vV8b8yQsmrKwNV826f691IuNd1RILhuQIenyCHhUHbkqazB

http://www.museul-h.cat/detallNoticia.aspx?1jqazCS7zXy8eg7nkajX5vwJxCsz2yjW0Bw6hFrK7W6kYDMqazB

TAMBÉ ET POT INTERESSAR… L’Hospitalet i la seva essència antifranquista

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s