Más Dura Será La Paz, guanyadora de la 18a edició del premi Romà Planas i Miró

ALBA CABRERA.

El passat dimarts 4 de juliol es va celebrar a l’Ateneu Barcelonés el tercer i últim acte per presentar l’obra guanyadora del premi Romà Planas i Miró de memòries populars enguany, Mas Dura Será La Paz, de l’Almuth Petrus.

DSC06379
D’esquerra a dreta, el regidor de cultura de la Roca del Vallés, en Xavier del Villar; l’alcalde de la Roca del Vallés, l’Albert Gil i Gutierrez; l’escriptora, Almuth Petrus i un filòleg que va comentar l’estil i el contingut de l’obra. ALBA CABRERA

La història explica des d’una mirada infantil -observadora i no actuant- els desplaçaments que una família de l’antiga Prússia es veu obligada a efectuar arrel de l’esclat de la Segona Guerra Mundial i el nazisme alemany i de com finalment hauran de trobar la seva llar fora del seu propi país.

Aquesta obra recorre a l’evocació de certa melancolia per la pèrdua d’un paradís infantil a causa dels conflictes bèl·lics i introdueix la diferència entre dos conceptes d’origen alemany que materialitzen una confusió encara no resolta a dia d’avui: el fatherland (lloc on t’has criat i d’on provenen les teves arrels culturals) i el heimat (la pàtria o el lloc que t’estimes).

“Ubi bene, ibi patria / On s’està bé, allà és la pàtria” – Marco Tuli Ciceró

La personatge principal de la autonarració, tot i ser alemanya, no podrà trobar una llar a la que culturalment és “la seva casa” però si trobarà acolliment i estabilitat a la Ciutat Comptal, on es van conèixer els seus pares i on paradoxalment, havia començat tot: la Guerra Civil i la gestació de la pròpia vida de la protagonista.

L’Almuth va començar a escriure aquesta ficcionalització novel·lística de la seva biografia a petició de les seves nétes quan va sofrir una malaltia greu. Després d’haver sigut alumna de l’Ateneu durant dos anys, va decidir acabar de finalitzar la seva obra alhora que va acabar els seus estudis a la universitat en la setena dècada de la seva vida.

Aquest any, el premi Romà Planas i Miró que organitza l’Ajuntament de la Roca del Vallés des del seu Arxiu de Memòries Populars ha reconegut el seu treball amb la publicació de la seva obra i una recompensa econòmica de 1200 euros.

DSC06378
Entre el públic de l’acte hi eren molts companys de l’Ateneu de l’Almuth. ALBA CABRERA

Si voleu recordar l’obra guanyadora de l’edició de l’any passat… Mirar hacia atrás, un llibre sobre petits fets que recomponen una gran memòria

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s