Homenatge a Xavier Vinader, un referent del periodisme d’investigació i crític

ALBA CABRERA.

El passat dia 25 d’abril va tenir lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya una efemèride en record a la figura del periodista Xavier Vinader, que va traspassar el 9 d’abril d’ara fa un any.

Amb aquest motiu, la Casa Amèrica de Catalunya ha decidit atorgar a la figura d’en Xavier el seu premi de la llibertat de premsa d’aquest 2016, per haver donat prestigi al ofici periodístic i voler garantir la salut democràtica amb informacions com les revelades sobre els G.A.L. o els seus estudis del moviment guerriller llatinoamericà.

IMG_4389
Acte homenatge a Xavier Vinader, d’esquerra a dreta: Antonio Franco, Jordi Évole, Ana Cinthya i David Fernàndez. / ALBA LEGIDE

En l’homenatge van participar amb la seva ponència diversos periodistes -la Ana Cinthya Uribe, l’Antoni Franco, en David Fernández i en Jordi Évole– a més de comptar amb la intervenció de l’Antoni Traveria i de Gerardo Pisarello, qui va remarcar que la vida d’en Xavier “pot servir com a exemple per entendre que estem vivint un moment de canvis, de periodisme crític nostre, tot i tenir el pitjor periodisme europeu al nostre país segons Reuters”.

En David va destacar d’en Xavier “la seva consciència antifeixista en tot el que feia” i el llegat del seu mètode, que aposta per “ensenyar-nos a pensar, a punxar, a escriure… a veure en la foscor per escriure amb claredat” i de la seva feina com a “constructor de ponts i filador de xarxes per a la creació comuna i la dignitat humana”.

Seguidament, l’Ana -alumna del Xavi quan estudiava a la Blanquerna- va confessar que va trobar en el Xavi “la família” que li mancava quan va arribar a Barcelona i no trobava el seu lloc.

En Jordi va afirmar que en David és “l’hereu natural d’en Xavier” i que treballar amb en Xavier va suposar “un punt d’inflexió”  a la seva carrera professional per dedicar-se al que avui en dia es dedica al seu programa televisiu més enllà del seu camp més explotat, l’humor. També en Xavier li va ensenyar a “ser molt tafaner i tenir compromís amb la feina periodística”.

IMG_4396
Intervenció de Jordi Évole al Col·legi de Periodistes de Catalunya. / ALBA LEGIDE

Per acabar, l’Antoni Franco -company de professió i amic d’en Xavier- va recordar que en Xavier ha estat capaç de “posar en tensió als cabrons, però també a la professió periodística… posant-hi la cara, l’esforç i la seva disciplina professional fins al final a partir de la rigorosa documentació”. L’Antoni Franco va descriure en Xavier com “un bon revolucionari” perquè “va saber innovar, canviar i lluitar, posant fins i tot en risc la seva integritat” per ajudar a desenvolupar el periodisme d’investigació.

Aquest acte -organitzat amb la col·laboració del Memorial Democràtic– ha plasmat el llegat del compromís i el convenciment d’una figura pot ser no massa coneguda popularment però sí important per la història del nostre periodisme.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s