En Pau Vinyes presenta el seu darrer llibre sobre la memòria històrica de Sant Andreu del Palomar

ALBA CABRERA.

El passat dia 20 d’abril en Pau Vinyes va fer la segona presentació del seu recull fotogràfic Sant Andreu Desaparegut coincidint amb el centèsim dècim novè aniversari de l’annexió del poble de Sant Andreu del Palomar a la ciutat de Barcelona i amb la data oficial de presentació de llibres andreuencs. El llibre està confeccionat en un 95% per fotografies inèdites de caire personal o pertanyents als fotògrafs professionals de Sant Andreu i està dins la Col·lecció Catalunya Desapareguda.

A l’acte hi van participar també com a ponents en Jordi Rabassa, historiador andreuenc i amic íntim d’en Pau que ha escrit la introducció del llibre, en Pere Heredero, expropietari de l’emblemàtic bar Versalles de Sant Andreu on va tenir lloc la presentació i en Manel Martí, director del Centre d’Estudis Ignasi Iglesias, entitat que s’encarrega d’aprofundir en la història local de Sant Andreu.

IMG_20160420_195347 (1)
D’esquerra a dreta en Pau Vinyes, en Pere Heredero, en Manel Martí i en Jordi Rabassa. ALBA CABRERA

En Jordi va iniciar la ronda de ponències per explicar com Sant Andreu va ser forçat a annexionar-se a la ciutat comtal i l’oposició de la població andreuenca a aquest fet perquè elevava el preu dels impostos i menystenia el sentiment de poble amb la creació ineficaç de la Junta Desagregacionista Andreuenca. En Jordi va afirmar que Sant Andreu és “un dels pobles amb més recerca historiogràfica de Barcelona” i que conèixer la història andreuenca a partir de la fotografia és “una manera molt més amable”  que fer-ho a partir d’un assaig.

Seguidament, en Pere va agrair l’assistència a l’acte i va remarcar que la sala on es va dur a terme del bar Versalles havia servit de refugi antiaeri durant el 1936.

“El Versalles és més que un bar per a Sant Andreu, un poble tradicionalment obrer. Andreuencs, estimeu aquestes parets perquè elles us estimen a vosaltres” Pere Heredero.

Per continuar, en Manel va precisar la diferència entre la microhistoria, que és la interpretació de la història a través de la vida de persones, i la història local, que és l’estudi d’una localitat o població al llarg del temps. Doncs, tot i que la microhistoria pot contenir historia local, no ho és pròpiament sinó que és el marc de la microhistoria. Després, va explicar el recorregut del desenvolupament de la recuperació i configuració de la història local andreuenca i ha remarcat que “el coneixement de la història andreuenca és el que ha marcat una consciència pròpia com a poble, tot i que el sistema educatiu i els mitjans de comunicació no tenen una mirada gaire sensible o atenta de la història local i manca públic jove interessat”.

“En un món cada cop més globalitzat, precisem conèixer la nostra identitat individual. Si els arbres no arrelen, se’ls emporta el vent. Si no arrelem en la gent jove, se’n oblidaran de la seva història” Manel Martí

Per acabar la ponència, en Pau va destacar de la seva obra que dins d’ella es troba un recull d’imatges que reflecteixen com es va viure des de Sant Andreu del Palomar moments històricament importants, principalment del segle XX que va ser quan va tenir eclosió el fotoperiodisme al nostre territori.

L’acte va concloure amb la projecció d’unes quantes imatges del llibre i el sorteig d’una rosa premiada amb la papereta número 23 i acompanyada d’una copa de cava per a tots els assistents.

 

Més informació del llibre

Un altre llibre d’en Pau Vinyes i entrevista per BCN Memòria Històrica

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s