Una tarda amb la Colita

ALBA LEGIDE.

“Cola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)” és l’últim film de Ventura Pons. Com el títol deixa entreveure, aquesta pel·lícula documental mostra la Barcelona dels anys 60 i 70 i Colita es la seva amfitriona. Isabel Steva, coneguda artísticament com Colita, és una de les fotògrafes més importants de la darrera meitat del segle XX a Espanya, trajectòria per la qual va ser homenatjada amb el Premi Nacional de Fotografia i que va rebutjar per desacords amb les polítiques culturals del govern actual. Aquest va ser el motiu que va empènyer Pons a realitzar la cinta per fer un repàs de les grans icones de Barcelona durant aquelles èpoques i de tots aquells que van passar per la càmera de Colita.

icult cartel de la pelicula de ventura pons COLA COLITA COLASSA ODA A BARCELONA
Cartell de la pel·lícula “Cola, Colita, Colassa (Oda a Barcelona)”, l’última cinta de Ventura Pons

Un berenar per rememorar d’aquells que fan història, mai millor dit. La terrassa de la Colita serveix d’escenari i la veu de Rosa Maria Sardà ens endinsa a la història per, finalment, acomiadar-nos. Les fotografies ensenyen una època complicada, d’un règim que s’esquerdava a cada flaix de càmera. L’Isabel Steva va immortalitzar personatges insubmisos que plantaven cara a un franquisme aleshores tardà. La nit barcelonesa li va obrir el camí cap a la Gauche Divine, moviment d’intel·lectual i artistes d’esquerres a les dècades de 1960 i 1970 formada majoritàriament per burgesia catalana.

En 77 minuts “Cola, Colita, Colassa” aconsegueix treure somriures nostàlgics als qui, pel temps, ja tenen una edat i també captiva als més joves, als quals sembla que la història els queda gran. La cantant Núria Feliu, Teresa Gimpera, Maruja Torres, l’escriptora Rosa Regàs, la fotògrafa Pilar Aymerich o l’editora Beatriz Moura acompanyen Colita, tot rememorant un temps que els va pertànyer i al qual van saber aportar llum quan aquest era “un país pobre, trist i desgraciat.”

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s