Oriol Valls: “crec que sí existeix un col•lectiu de gent jove interessada en el nostre passat, tot i que no sigui gaire ampli”

ALBA CABRERA.

L’Oriol Valls Pérez és un jove de 26 anys que resideix a Begues (Baix Llobregat) però va nèixer a Barcelona. Des que estudiava l’Educació Secundària Obligatòria sabia que li agradava la història i va voler saber-ne més. Per això, va decidir estudiar –en el seu moment- la llicenciatura d’Història a la Universitat de Barcelona, que després complementaria amb un Màster de Formació i Professorat del mateix centre, una estada becada a Itàlia i actualment cursant un Màster d’Arxivística a la Universitat Autònoma de Barcelona.

L’Oriol va realitzar la seva troballa entre l’octubre i el novembre de 2015, mentre estava fent inventari de llicències d’obres dels anys 40 a l’Arxiu de l’Hospitalet de Llobregat. Però llavors, fruït de casualitat però també del seu interès per l’època de la II República, va començar a estudiar la dècada dels anys 30, on trobaria els documents dels refugis antiaeris de l’Hospitalet.

DSC06002
L’Oriol ens va acompanyar el mateix matí de l’entrevista a l’acte de Commemoració dels 50 anys de ‘La Caputxinada’ com a guanyador del sorteig de l’enquesta ¿Qué sabes sobre la Guerra Civil? ALBA CABRERA

Aquesta experiència li ha servit al jove historiador per conèixer la història de la ciutat hospitalenca, a més de facilitar-li poder continuar fent pràctiques allà. L’Oriol es sent molt agraït de que la seva troballa hagi despertat el seu interès pels refugis antiaeris, perquè assegura que “és un tema que fins ara desconeixia però m’interessa. Hi ha molta feina per fer a l’Hospitalet perquè no se sap gaire sobre els seus refugis antiaeris i és possible que es pugin trobar més detalls”. En un futur, a l’Oriol li agradaria seguir treballant a aquesta ciutat amb alguns projectes.

Per a ell, la memòria històrica és allò que “ajuda a no oblidar el que han viscut altres persones, a conèixer vides i fets que van passar per a que aquests records no vagin desapareixent i a aprendre dels erros del passat”. També creu que aquesta serveix per “entendre que la història no sempre és blanca o negra, sinó que depèn de qui te la expliqui”.

Respecte a poder oferir visites públiques als vestigis del que van ser els refugis antiaeris de l’Hospitalet, l’Oriol considera que és una gestió complicada. L’historiador explica que, tot i que quan els refugis es van construir eren de caire públic perquè pertanyien a la Junta Local de Defensa Passiva, avui en dia alguns dels seus emplaçaments pertànyer a particulars. Però, al seu parer “estaria bé, en la mesura de lo possible, que tots els refugis trobats s’obrissin al públic o es donessin a conèixer”.

DSC06004
L’Oriol sempre viu anant entre Begues, l’Hospitalet i la ciutat de Barcelona. ALBA CABRERA

Si Catalunya fos independent, l’Oriol, autodeclarat independentista, pensa que “la història hauria de continuar essent la mateixa perquè no és la història d’Espanya o la història de Catalunya, sinó la història de la gent”. L’historiador no dubta en afirmar rotundament que “la història no es pot canviar, ja ha passat: li pots canviar el nom però, la història seguirà sent la mateixa”.

La seva condició de persona que es dedica a la història, ha fet que l’Oriol vulgui ser molt precís i acurat en les seves explicacions, puntualitzar i ser rigorós amb els petits detalls, per evitar donar opinions sense fonament. Tan mateix, ser historiador ha augmentat les seves ganes de sempre voler aprendre més i confirma que, a part d’ell, “existeix un col·lectiu de gent jove interessada en el nostre passat, tot i que no sigui gaire ampli”.

SI VOLEU CONÈIXER MÉS A FONS LA TROBALLA DE L’ORIOL…

Troballa documental sobre els refugis antiàeris de l’Hospitalet

SI VOLEU SENTIR L’ENTREVISTA EN DIRECTE…

 


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s