Les sancions franquistes imposades als estudiants de l’ACDEUB han sigut revocades a la commemoració dels 50 anys de ‘La Caputxinada’

ALBA CABRERA.

El passat divendres 11 de març es va celebrar al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) la commemoració del 50è aniversari de l’Assemblea Constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la UB (ACDEUB). L’acte es va aprofitar per revocar les sancions franquistes imposades a 28 estudiants i 62 professors que van participar de l’assemblea. A més, allà mateix es van anul·lar totes els altres puniments aplicades a totes les persones de l’UB que van participar a moviments desfavorables al règim franquista i van donar una placa de reconeixement per la seva contribució per la democràcia a l’ordre dels Caputxins de Sarrià.

revocació signatura UB
Moment de la signatura per a la revocació. UB

 

La celebració en record del moviment barceloní a favor de la democràcia conegut com a ‘La Caputxinada (1966)’**, ha estat organitzat en conjunt per la pròpia universitat, la Província de Framenors Caputxins de Catalunya i Balears, el Memorial Democràtic i la Generalitat de Catalunya.

**SI VOLEU SABER QUÈ VA SER ‘LA CAPUTXINADA’, ‘La Caputxinada’, 50 anys de memòria

caputxinadaconstituciósindicatUB
Constitució del Sindicat d’Estudiants de la UB el 9 de març de 1966 a la sala d’actes del convent dels Caputxins de Sarrià. GUILLEM MARTÍNEZ -Universitat de Barcelona

L’esdeveniment ha estat encapçalat pel rector de l’UB, en Dídac Ramírez, la secretària general de l’UB, na Isabel Miralles, i per l’actual president de la Generalitat de Catalunya, en Carles Puigdemont. Igualment, l’acte ha comptat amb la ponència d’en Ramón Torrent, ex delegat del sindicat de 1966; de la Mariona Petit, que havia assistit a l’assemblea; d’en Lluís Forcadell, actual coordinador del Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT); d’en Borja de Riquer, historiador català especialista en història espanyola i catalana dels segles XIX i XX; i el Pare Guardià de la Comunitat dels Caputxins de Sarrià que va recollir la placa, l’Enric Castells.

reunióestudiantscaputinadaalparanimfUB
A dalt, l’aspecte del Paranimf de l’UB durant la reunió d’estudiants efectuada el dia 10 de març de 1966; a sota, l’aspecte del mateix Paranimf el dia 11 de març de 2016, 50 anys després. FOTOGRAFIES: UB // MUNTATGE: ALBA CABRERA

Cal emfatitzar en l’aforament complet del que va gaudir el Paranimf de l’UB durant la presentació  i que a més comptava entre el seu públic amb personalitats com en Raül Romeva o l’Andreu Mas-Colell. També és destacable que aquesta commemoració es va iniciar amb un minut de silenci amb motiu del Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme i en memòria de les víctimes dels atemptats de Madrid de fa 12 anys.

DSC06002
El guanyador de l’enquesta que des de BCN Memòria Històrica van organitzar la setmana pasada, l’Oriol Valls, també va ser un dels assistents de l’acte. ALBA CABRERA

 

COM HA ESTAT LA COMMEMORIACIÓ

La Isabel Miralles va conferir el primer discurs de l’acte afirmant que la universitat no només va ser un lloc per educar, sinó que també va ser un lloc de reunió, de resistència civil contra la injustícia i que va ser la il·lustració dels anhels de la llibertat de la societat barcelonina dels anys 60. Tant mateix, la Isabel comentà que l’Arxiu Històric de l’UB va participar al projecte de recuperació dels participants de ‘La Caputxinada’ i juntament amb el president i en Dídac Ramírez van firmar la resolució de revocació.

Després de la firma, es va projectar a la pantalla de l’acte la interpretació de Raimón de la lletra de Salvador Espriu Inici de Càntic en el Temple.

En Boja de Riquer va introduir el context del moviment contra la dictadura franquista motivat per la irrupció d’una nova generació de joves nascuts a la post-guerra que havien viscut la política autàrquica i desitjaven un canvi cap a la democràcia:“Per salvar el règim de la seva fallida, es van sacrificar els serveis per a la societat, invertint un 32% del pressupost estatal en defensa i només un 7% en educació. El règim negava les llibertats d’expressió i reunió per sobreviure, convertint la societat espanyola i catalana en una societat classista, injusta i hipòcrita. Però, com bé va predir en Bob Dylan als anys 60, els temps estaven canviant. La UB d’aquella època va ser “la caixa de ressonància de l’inconformisme polític de la societat”

“La generació del 66 va ser un referent pels moviments estudiantils en defensa de la democràcia i la cultura pròpia que s’estaven donant també a l’Europa Occidental i als Estats Units” Borja de Riquer

La Mariona Petit va remarcar que ‘La Caputxinada’ no va ser només una tancada reivindicativa, sinó un setge per part de les autoritats franquistes que els caputxins van saber acollir. “El 10 de març de 1966 va haver una vaga a totes les facultats de l’UB de la que van participar 16.000 dels 22.000 estudiants matriculats a la universitat i que els van treure el seu dret a matricula. Llavors 69 professors van escriure un Manifest demanant la legalització del Sindicat Democràtic d’estudiants (SED) i van ser expulsats. Per a mi, dur l’empremta d’aquesta experiència és tot un orgull”.

DSC06007
Inici del ‘Manifest per a una universitat democràtica’. GUILLEM MARTINEZ/ARXIU NACIONAL DE CATALUNYA
marionapetit
La Mariona Petit durant la seva ponència. ALBA CABRERA

En la seva intervenció, en Lluís Forcadell va remarcar que “la universitat ha de formar persones crítiques amb el que saben i aprenen”. Va considerar els nous estudiants reivindicatius del moment actual com a “successors de ‘La Caputxinada’ ” i va recordar que encara 50 anys després, “cal qüestionar el nivell democràtic de les mesures polítiques com el 3+2 que tornen a ‘elititzar’ la universitat”. En Lluís va concloure dient que els estudiants d’avui en dia “ som la generació més preparada amb menys perspectives d’èxit però encara tenim l’esperança de poder retornar a la nostra societat el fruït de la nostra formació”.

lluisforcadell
En Lluís Forcadell durant la seva intervenció. ALBA CABRERA

En Ramón Torren va remarcar 11 punts claus de la importància de ‘La Caputxinada’ dels quals és remarcable sobre totl’hegemonia política d’esquerres d’una societat civil catalana que lluitava contra un govern defensor de la dreta feixista”.

Després, va sonar de nou la veu d’en Raimon cantant Indesinenter de Salvador Espriu i van entregar la placa commemorativa a l’Enric Castells, que va declarar que l’esperit dels caputxins sempre ha estat acollir i treballar pel progres social de la catalanitat “amb esperança i bon humor”.

placa UB
L’Enric Castells amb la placa commemorativa acompanyar per en Dídac Ramírez (esquerra) i el president Carles Puigdemont (dreta). Universitat de Barcelona

Finalment, el president Carles Puigdemont va remarcar en la seva ponència que “la contribució estudiantil va canviar el nostre país i ha contribuït a fer el que avui som els catalans” i que “ ‘La Caputxinada’ encara fa sentir el seu eco perquè és el reflexe de la manera catalana de demanar la democràcia des del diàleg, l’assemblea i la pau”.  A més, Puigdemont va vincular directament als reprimits del moviment amb la repressió actual contra el procés d’independència per “voler millorar el nostre país”, concloent l’acte amb les frases finals de la primera cançó de l’acte interpretada per en Raimon, <<Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble>>.

COBERTURA D’ALTRES ENTITATS SOBRE L’ACTE:

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/03/028.html

http://www.ub.edu/web/ub/ca/menu_eines/noticies/2016/03/018.html

http://memorialdemocratic.gencat.cat/ca/detalls/Activitats_Agenda/50-anys-des-de-la-Caputxinada

http://lliureimillor.cat/caputxinada-2016/ 

 

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s