La Caputxinada: 50 anys de memòria

ALBA LEGIDE.

El 9 de març de 1966 més de 450 estudiants, intel·lectuals i professors universitaris van ser retinguts per la policia al convent dels pares caputxins de Sarrià a Barcelona. El setge, conegut popularment com “La Caputxinada” va durar fins l’11 de març, per tant 48 hores en les quals els participants van erigir-se en assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants Universitaris de la Universitat de Barcelona (SDEUB).

L’assalt al convent per part dels cossos policials (“grisos”) al convent va originar un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana que més tard es convertiria en  l’Assemblea de Catalunya, precedida per la la Taula Rodona Democràtica de l’oposició catalana. Aquest esdeveniment va remoure també sectors eclesiàstics, de la mateixa manera que professionals, que van contribuir de manera important amb la seva incorporació a la lluita antifranquista. Exemples significatius són la manifestació de capellans pels carrers de Barcelona l’11 de maig i la fundació del Grup Democràtic de Periodistes a l’abril de 1966.

IMG_1028.JPG
Sala principal del covent dels caputxins plena de gent.

 

IMG_1024.JPG
Streaming en directe a la Sala 2 habilitada a causa de la manca d’espai a la sala principal.

Com a homenatge, ahir 9 de març, el Memorial Democràtic va organitzar un acte amb motiu del 50è aniversari dels fets i va tenir lloc, per descomptat, al convent dels Caputxins de Sarrià. Josep Lluís Martín Berbois, historiador i tècnic del Memorial Democràtic, va ser l’encarregat de inaugurar l’acte en el qual hi van participar Andreu Mas-Colell i Teresa-Eulàlia Calzada en representació dels estudiants, Raimon Obiols va donar veu al professorat i els frares Gil Parés, provincial dels Caputxins, Enric Castells i Joan Botam en representació dels caputxins.

Després de la presentació, es va emetre el vídeo “La Caputxinada” produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en el qual s’hi mostraren imatges molt rellevants de l’esdeveniment i en el qual s’hi trobaven personalitats destacades com Antoni Tàpies o Salvador Espriu, entre d’altres. Joanjo Bosk, per la seva banda, va ser l’encarregat de posar ritme a l’acte on interpretà temes emblemàtics de la cançó protesta. Finalment, la directora general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Carme Garcia, va ser l’encarregada de cloure l’homenatge.

Imatges per la memòria

A més de la commemoració dels 50 anys del setge policial al convent caputxí, els assistents van poder gaudir també de l’exposició fotogràfica “La Caputxinada” de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la qual té fotografies de Guillem Martínez. Ell va ser un dels estudiants participants aleshores i la va documentar de manera clandestina. Afortunadament, aquestes imatges ens han arribat i el seu gran valorar testimonial ajuda a documentar i entendre aquell 9 de març de 1966 tan transcendent en la nostra història.

IMG_1032.JPG
Fotografies de l’exposició “La Caputxinada” facilitades per l’Arxiu Nacional de Catalunya.
Anuncis

One thought on “La Caputxinada: 50 anys de memòria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s