El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera recorda la Guerra Civil a Catalunya des de diferents perspectives

PAULA MATEO.

Després de visitar l’exposició permanent del Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera, on es posa èmfasi en la idea de l’exili i on la reflexió sobre l’actualitat també hi és present, encara queda un petit racó per visitar. “Vencedors i vençuts” és un petit recorregut que recull quatre grans temes de la Guerra Civil Espanyola i de la postguerra a Catalunya: l’ocupació de Catalunya per les tropes franquistes, la retirada i l’exili de milers d’espanyols, la imposició i la història dels vencedors i la repressió dels vençuts.

WP_20160227_18_14_45_Pro (2)
Exposició “Vencedors i Vençuts” al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. PAULA MATEO

L’exposició, impulsada pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, té la finalitat de recordar i fer memòria sobre aquests fets que han marcat la història del nostre país, però sobretot donar a conèixer en molt poc espai i temps les diferents cares d’una guerra.

“1 de abril de 1939. En el día de hoy, cautivo y desarmado el Ejército rojo, han alcanzado las tropas nacionales sus últimos objetivos militares. La guerra ha terminado”

Aquest és el missatge que dóna per finalitzada la guerra, però amb ella s’inicia un llarg període de repressió. Amb un text senzill, concret i directe, l’exposició té força comunicativa gràcies a la imatge. Les fotografies d’aquesta època mostren de manera molt directa l’abans i el després de la guerra. En aquest sentit, text, fotografia i premsa intenten crear un discurs unitari de la complexitat del període.

Desfilada militar i falangista per commemorar el primer aniversa
Desfilada militar i falangista per commemorar el primer aniversari de l’ocupació franquista de Reus, 1940. ANTONI MARTRA NOLLA (Fons Antoni Martra Solé, Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus)

Localitzada a la frontera entre Espanya i França, la Jonquera es converteix en un lloc de pas per totes aquelles persones que fugien de l’horror i buscaven esperança. Avui encara allà es pot recordar el que va passar. A més, si decidim travessar la frontera, ens trobarem a prop dels camps de concentració francesos, on molts republicans “indesitjats” hi van estar reclosos. Argelers i Rivesaltes són també ara llocs dedicats a la memòria històrica, així com Collioure, on es pot visitar el Memorial a Antonio Machado, o Portbou, on trobem el Monument a Walter Benjamin.

 

També podeu seguir l’exposició virtual a: http://bit.ly/1XB7b1N

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s