Mikel Donazar revela la dificultat d’elaborar memòries col·lectives i democràtiques a “Éramos vecinos”

ALBA LEGIDE.

El passat 18 de febrer es va presentar al Memorial democràtic de Barcelona el documental realitzat pel periodista basc en el qual, a través de dos testimonis reals, es posa de manifest com s’ha tractat la memòria històrica a diferents països europeus en relació a Espanya. Quines han estat les diferents iniciatives a altres països tan a nivell institucional com ciutadà per tal de consolidar les seves democràcies.

Carlota Leret i Josefina Lamberto són les dones encarregades d’iniciar aquest repàs de la memòria democràtica a l’Estat Espanyol i transportar-lo més enllà de les fronteres. Amb la intervenció, també, del seu autor Mikel Donazar s’explica quines han estat les diferents propostes per la recuperació de la història a ciutats com Berlín, San Petersburg, París, altres ciutats franceses, italianes i antics camps de concentració. Per això, el periodista es trasllada fins les localitzacions en qüestió per fer un repàs i preguntar a experts de cada país perquè en facin una valoració del seu país i d’Espanya en matèria de memòria democràtica.

IMG_0846
El periodista Mikel Donazar i Teresa Renedo, encarregada de moderar l’acte, a la presentació del documental Éramos vecinos al Memorial democràtic. ALBA LEGIDE

 

Éramos vecinos demostra que la concepció de víctima ha canviat i s’ha traslladat a l’espai públic, canviant així les exigències de la població, que reclamen conèixer la veritat. “La recerca dels desapareguts és un drama pendent, quan aquests problemes es tanquin la guerra haurà finalment acabat” declara uns dels historiadors col·laboradors al documental. Paul Preston, historiador, per la seva banda afirma que “a Espanya s’ha fet creure que remoure el passat significa crear odi i divisió, quan realment és un fet positiu i del què estar orgullós”. Éramos vecinos posa en evidència la immaduresa de l’Espanya respecte la recuperació de la memòria històrica, incapaç de dur a terme un diàleg generacional per reconstruir-la.

El mateix Donazar manifestava a la presentació del documental que “les polítiques de memòria han de comptar amb la participació dels actors implicats per assegurar així un futur democràtic”. Tot plegat després de conèixer les diverses iniciatives que es realitzen al vell continent, i que constrasten radicalment. La intenció del periodista és poder distribuir la peça periodística a diferents intituts arreu de l’Estat com una manera d’apropar la història als més joves, perquè “totes les societats tard o d’hora han d’afrontar el seu propi passat”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s