Troballa documental sobre els refugis de l’Hospitalet del Llobregat

ALBA CABRERA.

El passat dia 18 de febrer es va celebrar una xerrada sobre “La Defensa Passiva i refugis antiaeris a l’Hospitalet del Llobregat durant la Guerra Civil”. L’acte es va celebrar a Can Riera, l’espai de Memòria de l’Hospitalet, a càrrec de l’Oriol Valls Pérez, llicenciat en història i estudiant d’un màster d’arxivística que va fer les pràctiques a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet, amb la col·laboració d’en Josep Maria Contel i Ruiz, historiador expert en els refugis antiaeris de la ciutat de Barcelona.

IMG_20160218_190903
D’esquerra a dreta, l’Oriol i en Josep Maria van presentar un col·loqui al que van assitir una vintena de persones. ALBA CABRERA

L’Oriol explicà a la presentació com se’n va adonar de l’existència d’aquests refugis de l’Hospitalet mentre feia inventari a l’arxiu: ens explicà que quan va obrir l’expedient 9601 de Llicències d’obres de 1935, va trobar-hi dins un document datat del 22 de maig de 1938 on la Junta de l’Hospitalet de Defensa Passiva aprovava la construcció del refugi número 4 de la ciutat.

Aquesta troballa va inspirar a l’estudiant a continuar investigant entre altres expedients fins que va trobar un llistat de 20 refugis antiaeris de l’Hospitalet, pertanyents a la Junta Passiva Local i concentrats majritàriament al barri de Collblanc, els quals acumulen una numeració de fins a 24 refugis però de quatre d’ells no s’ha trobat la documentació.

Degut a que tots els refugis de l’Hospitalet pertanyien a comunitats veïnals o fàbriques, encara cap d’ells es pot visitar. Però la troballa que ha fet l’Oriol significa un gran pas per a la reconstrucció de la memòria històrica de l’Hospitalet fins ara desconeguda.

Igualment, a l’espai de Memòria de l’Hospitalet també podem trobar una exposició estable sobre la història de la ciutat a partir del segle XX.

DSC05954
L’Oriol ens va mostrar un mapa de l’Hospitalet per situar-nos els emplaçaments dels 20 refugis documentants. ALBA CABRERA

Josep Maria Contel i els refugis antiaeris a Barcelona

Per saber una mica més sobre com eren realment els refugis antiaeris i mostrar la rellevància de la troballa de l’Oriol, en Josep Maria Contel va relatar petits bocins de tots els coneixements que acumula l’historiador des de 1994 sobre el seu interès pels refugis antiaeris a Barcelona mitjançant d’una presentació d’imatges per exemplificar i donar idees sobre l’aspecte que podien tenir aquestes ‘guarides’.

“Em vaig interessar pels refugis quan vaig veure la desinformació que hi havia sobre el tema” -Josep Maria Contel i Ruiz

En Josep va explicar com a l’inici de la guerra, la construcció dels refugis depenia de particulars que podien pagar-ho o de l’Ajuntament. Però, a mesura que avançà la guerra i sobre tot cap a 1937, es crearien les Juntes Locals de Defensa Passiva, que van organitzar la protecció de la població civil durant els continuats bombardejos de 1938 i que passarien als anys 60 a ser càrrec del que avui coneixem com a Protecció Civil.

A més, en Josep Maria Contel comentà que dels més de 1400 refugis dels que es té constància a la Ciutat Comtal “cada refugi és com el va parir qui l’ha construït”, doncs cada refugi tenia el seu reglament essencial propi, tot i partir d’unes normes bàsiques i comunes, i ens explicà les diferents tipologies de refugis existents (creats per l’Ajuntament, per veïns o famílies o refugis atípics com el Metro, les fàbriques, les clavegueres, fàbriques i altres entitats).

IMG_20160218_195111
Aquestes són algunes de les obligacions que va ensenyar en Josep Maria durant la presentació per saber quins requisits havien d’acomplir els veïns si volien fer ús dels refugis quan ho consideressin necessari. ALBA CABRERA

 

Si voleu saber més sobre les Juntes de Defensa Passiva i els refugis antiaeris a Barcelona…

Plànol d’actuació de Defensa Passiva

L’obra de les institucions republicanes: la creació de les Juntes Locals de Defensa Passiva

 

Refugis antiaeris a Barcelona durant la Guerra Civil

Blog d’en Josep Maria Contel sobre els refugis antiaeris a Barcelona

Anuncis

One thought on “Troballa documental sobre els refugis de l’Hospitalet del Llobregat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s