Rolando d’Alessandro veu decisiu el paper dels alemanys i els italians durant la Guerra Civil Espanyola

PAULA MATEO.

Rolando d’Alessandro, activista social i escriptor Italià, va presentar el passat dimecres 17 de febrer una xerrada sobre el paper dels alemanys i els italians en la Guerra Civil espanyola a l’ateneu independentista de la Vila de Gràcia La Barraqueta.

12735724_10206749320345654_421206208_n
A l’esquerra, Rolando d’Alessandro en el col·loqui posterior a la xerrada, a l’ateneu independentista de la Vila de Gràcia La Barraqueta. ALBA LEGIDE

Durant la Guerra Civil espanyola, la intervenció de la Itàlia feixista i l’Alemanya nazi va tenir molta importància i, de fet, va ser decisiva. Segons l’activista, va haver-hi molts italians que van lluitar al costat de la República però la intervenció feixista al bàndol insurrecte tenia molts més avantatges. Tot i que molts historiadors coincideixen amb què les dades respecte a les ajudes dels dos bàndols van ser equivalents, d’Alessandro assegura que la qualitat i tecnologia dels materials era completament diferent. Itàlia i Alemanya enviaven avions d’última generació totalment equipats, amb pilots, peces de recanvi, combustible, etc. D’aquesta manera, l’activista també assegura que:

“Franco no hauria guanyat la guerra sense la intervenció alemanya i italiana”

A més d’explicar les intervencions italianes en els bombardejos com “La Desbandá” o el bloqueig del Mediterrani per part de la marina italiana i alemanya, també va criticar l’actual democràcia espanyola i la passivitat dels partits polítics, tant de dretes com d’esquerres, amb el tema de la memòria històrica. En aquest sentit, d’Alessandro va comentar la querella que va presentar amb l’ajuda de Jaume Asens, advocat i regidor de Barcelona en Comú a l’Ajuntament de la ciutat, contra els crims de la guerra civil i per lesa humanitat. Segons l’activista, quan van presentar la querella, Iniciativa per Catalunya, que es trobava en el govern, no va voler recolzar-lo perquè ells havien “optat per la reconciliació”. Per aquest motiu i molts altres, d’Alessandro considera que “el paper de l’esquerra ha estat penós”. De la mateixa manera, l’escriptor també posa en dubte la democràcia italiana per haver acceptat pagaments de Franco fins als anys 60, segons apareix en els propis documents de la Banca italiana. Considera que:

“És molt greu que una democràcia cobri els deutes de guerra d’un règim feixista al qual van ajudar”.

Durant la xerrada, d’Alessandro també va destacar la llei argentina pel que fa a la memòria històrica, ja que aquesta té en compte el reconeixement de culpabilitat, la reparació a les víctimes, i dóna garantia de no repetició. Per contra, considera que a Espanya les ferides no estan tancades i que es troba en una situació de deute històric amb els seus ciutadans.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s