Conferència sobre dones periodistes a la República a l’Ateneu Barcelonès

ALBA LEGIDE.

El passat 3 de febrer l’Ateneu Barcelonès va realitzar a la Sala d’actes Oriol Bohigas, situada al mateix edifici de l’associació amb motiu del premi Mª Luz Morales una conferència sobre les periodistes en temps de República més destacades. Moderada per Patrícia Gabancho, periodista i vicepresidenta primera de l’Ateneu Barcelonès, l’acte va gaudir de les intervencions d’Elvira Altés, periodista; Julià Guillamon, escriptor i crític literari, i Mª Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere.

IMG_0723
Conferència a l’Ateneu Barcelonès amb una imatge de Rosa Maria Arquimbau de fons. ALBA LEGIDE

A mode de contextualització, els respectius convidats van emmarcar el moment històric en el qual es trobaven les professionals i com comencen aparèixer les primeres dones periodistes. Es va homenatjar a les professionals que van exercir en un moment dominat per homes.

Amb uns inicis restringits, enfocats només a informacions sobre bellesa, moda o l’àmbit domèstic, aquestes dones van anar guanyant territori, i canviant els temes dels què parlar, conquerint així els diaris. En aquell moment, amb la proclamació de la República espanyola apareixen les primeres escletxes de llibertat on els diaris en són un dels escenaris principals iesdevenint espais per debatre sobre drets, valors i noves idees.

Irene Polo, María Luz Morales, qui va ser la primera directora d’un diari a Espanya, Mercè Rodoreda, Rosa Maria Arquimbau…Han estat pocs els noms de dona que arriben avui dia tenint en compte que eren un centenar, o més, les què escrivien. És per aquest motiu que aquest any, se celebrarà el premi periodístic “Maria Luz Morales”, per defensar l’empoderament de les dones en aquest àmbit cada cop més canviant.

A continuació deixem el video de l’acte a càrrec de l’Ateneu Barcelonès:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s