Mirar hacia atrás, un llibre sobre petits fets que recomponen una gran memòria

ALBA CABRERA.

El passat dimarts dia 9 de febrer va tenir lloc a la seu del Memorial Democràtic la presentació de Mirar hacia atrás de Carme Gambín, un llibre de memòries autobiogràfiques durant la guerra civil i el franquisme, guanyador del Premi Romà Planas i Miró de Memòries Populars 2014.

A l’acte hi van ser presents l’escriptora de l’obra acompanyada d’en Victor Méndez Baiges, professor de Filosofía del Dret a l’UB i autor del pròleg del llibre. També hi havia l’alcalde de la Roca del Vallés, Albert Gil i Gutierrez, on es troba l’Arxiu de Memòria Popular, un dels quatre únics que hi ha a Europa, a més del president de la institució, en Jordi Palou-Laverdos.

fotomirarhaciaatrás
D’esquerra a dreta, en Victor Méndez, la Carme Gambín, en Jordi Palou-Laverdos i l’Albert Gil durant l’acte la seu del Memorial Democràtic. ALBA LEGIDE

Segons va explicar en Victor Méndez, el relat explicat en el llibre “sembla un viatge insuportable que es supera gràcies a la paciència i l’amor. Una història molt popular entre la classe treballadora del seu temps però que crida l’atenció pel seu amor desinteressat”.

Mirar hacia atrás destaca igualment per ser una memòria femenina popular i per no haver volgut semblar victimista. És un llibre que vol demostrar com els protagonistes es van sobreposar a la seva realitat i reconèixer que després d’una guerra on mai guanya ningú, existeixen herois vençuts i màrtirs vencedors.

L’edició del llibre no ha seguit cap mena de criteri massa estricte de redacció perquè volien que l’obra fos “formalment popular” perquè, com va dir l’Albert Gil, “és la història petita la que considerem que no s’ha de perdre”.

El llibre és un relat perfecte per pensar sobre fets passats en temps present.

Testimoni actual d’una autora històrica

Essent ja octogenària, la Carme comentà com des de ben petita “es va fer amiga de les lletres” sense oblidar-se mai de les petites nocions que va adquirir d’escriptura el poc temps que va poder anar a l’escola. Després d’haver-se encarregat durant anys d’escriure notes al seu pare empresonat, un dia va decidir escriure un article sobre el seu col·legi que va ser premiat i que va ser l’espurna de la seva dedicació al món de l’escriptura.

Des que era jove, la Carme va ser activa social i políticament i assegura que es sent satisfeta “d’haver lluitat per la llibertat de Catalunya” però que ara cal continuar pugnant per la llibertat d’altres nacions.

La Carme explica en aquest vídeo la seva visió sobre com s’ha d’explicar la història a partir de les memòries personals

El premi monetari atorgat a la seva obra li va permetre pagar els drets d’autor i la seva posterior publicació. Però la Carme ha remarcat que el veritable premi per a ella ha sigut el reconeixement. Ella creu que l’essencial resideix en què “els avis expliquin de manera escrita o verbalment als seus néts la història perquè mai sigui oblidada”.

Sobre tot, la Carme ha remarcat la importància de conèixer bé la història oficial i no-oficial per a que no es tornin a repetir els erros comesos i li agradaria que nosaltres, la gent jove “néta del franquisme” , prenguéssim més consciència de la memòria històrica per arreglar la desmoralitzant situació actual que s’està donant en altres països i intentar evitar que “ no haguem de tornar a escriure aquest tipus d’històries”.

PER A MÉS INFORMACIÓ…

Descripció del llibre segons La Casa del Libro

Ajuntament de la Roca del Vallés i el seu Arxiu

Anuncis

One thought on “Mirar hacia atrás, un llibre sobre petits fets que recomponen una gran memòria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s