La Torre Balldovina ha presentat la mostra Cinema en temps de guerra, exili i repressió

  • L’exposició està disponible al museu santacolomí des del 20 de gener al 28 de febrer, acompanyada d’algunes activitats

  • Amb la inauguració de l’exposició, s’enceta el programa anual de recuperació històrica a Barcelona que duu a terme el Memorial Democràtic

IMG_20160130_120901
La façana del Museu de Torre Balldovina és patrimoni monumental de la ciutat de Santa Coloma de Gramanet. ALBA CABRERA

 

ALBA CABRERA.

El Museu de Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramanet ha inaugurat el passat 20 de gener l’exposició Cinema en temps de guerra, exili i repressió (1936-1975) per començar el programa anual de la recuperació històrica a Barcelona. Una exposició que pretén mostrar com el cinema durant l’època de la II República i la Guerra Civil va ser una forta arma política i aparell de propaganda bèl·lica. Després, el règim franquista imposaria una forta censura en l’industria cinematogràfica que no va permetre estrenar cap pel•lícula en català fins al 1966 quan es va estrenar Maria Rosa, basada en l’obra d’Àngel Guimerà.

Amb motiu d’aquesta exposició s’ha organitzat per a aquest dimecres dia 3 a les 19h se celebrarà al museu la conferència La repressió al moviment LGTB durant el franquisme a càrrec de l’escriptor i activista del moviment LGTB, Jordi Petit.

També durant la setmana passada van haver-hi esdeveniments relacionats amb el tema: el dimecres dia 27, es va celebrar una manifestació anti-fexista des de plaça Catalunya fins a la plaça de la Vila.  Dijous 28 es va oferir al museu una conferència, Historias de la historia, a càrrec de l’escriptor i gunayador del Premio Nacional de Narrativa 2015 Ignacio Martínez de Pisón. I aquest diumenge 31 s’ha fet una ruta guiada, <<Els moviments socials i antifranquistes a Santa Coloma durant els anys 70>>, que incloïa fer el trajecte en un bus Pegaso 3036.

L’exposició consta de dues sales i es completa amb la projecció del documental Cinema en Temps de Guerra, dirigit per Bartomeu Vilà, qui revisa la producció cinematogràfica a Catalunya als anys de la Guerra Civil.

“Un cinema intencionadament oblidat” Cinema en temps de Guerra

La producció i l’exhibició cinematogràfiques durant la Guerra Civil  i el Franquisme a la Ciutat Comptal

Barcelona als anys 30 va ser una ciutat pionera en producció i exhibició cinematogràfica. La ciutat oferia una àmplia diversitat de productores, que van ser monopolitzades per la CNT-FAI fins al 1937 amb l’esclat de la guerra, de les quals destaca Laya Films.

IMG_20160131_113022
El noticiari de Laya Films s’anomenava Espanya al dia. ALBA CABRERA

Les autoritats franquistes va confiscar les empreses de cinema català, conscients del seu valor d’influència social a favor de les idees republicanes i va començar un procés d’exili republicà que va durar gairebé 40 anys.

Hollywood va donar suport al cinema espanyol durant la II República ajudant econòmicament i moralment a la causa i va condemnar el franquisme fins que als anys 50 la Cacera de Bruixes de Mc Carthy ‘els va passar factura’.

IMG_20160131_114605.jpg
La gran majoria d’actors que van recolzar la II República eren jueus.  ALBA CABRERA

El cinema de la comunitat internacional va condemnar els efectes de la Guerra Civil i el franquisme sobre la societat espanyola. El conflicte va arribar als cinemes d’Estats Units, França, Bèlgica i Hispanoamèrica als anys 40-50, però només ho van utilitzar com a punta de llança contra el feixisme exterior ja que cap país va inmiscir-se en la situació política espanyola.

Per ampliar aquesta informació:

http://www.gramenet.cat/scinfo/mes-info/article/el-museu-acull-una-exposicio-sobre-cinema-guerra-exili-i-repressio/

http://www.gramenet.cat/scinfo/mes-info/article/comencen-els-actes-del-programa-de-recuperacio-de-la-memoria-historica/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s